Mamà fem un pacte

Àngels Martí, els pactes amb els fills

Mamà fem un pacte

En l’últim seminari que vaig anar d’en Guy Auloos, terapeuta familiar canadenc, em va entusiasmar la idea que va compartir amb els assistents: en el món existeixen les grans normes i les petites normes. I afegia: permet que el teu fill “guanyi” en les petites normes ja que en lo demés guanyen els pares, i va matissar, fins l’adolescència clar!

Aquestes petites normes són importants perquè són negociables i permeten al nen guanyar. A mesura que el nen surt victoriós en les petites normes, cap els 8-9 anys va desenvolupant l’autoseguretat i la confiança en sí mateix, afavorint una adolescència de menys risc.

Explicava que les petites normes estan relacionades amb les adquisicions mentre que les grans normes, amb els valors i la visió del món de la família.

Un exemple de petita norma ens deia: menjar xocolata abans de dinar, no cada dia però si deixar que el nen guanyi el dissabte. I un exemple de gran norma: no picar, no insultar,… Aquesta és innegociable.

El meu fill de 3 anys i mig negocia amb tot allò que és del seu interès. Li encanta negociar sobre si jugar una estona més abans d’anar a la dutxa, si fer dutxa o bany, si mirar un capítol més dels dibuixos preferits…

SITUACIONS QUE A CASA ENS FUNCIONEN:

Permet que “venci” en alguna situació quotidiana concreta, sobretot aquella que us porta al conflicte: allargar l’estona de joc, triar dutxa o bany, menjar un tros de xocolata,… I acorda amb ell quant temps més o quina quantitat. Per exemple 5 minuts més, i li dius: quan acabi de fer la trucada, el temps de posar l’olla al foc i posar-hi la verdura,… I compleix-ho! Els nens són grans detectors de la mentida.

BENEFICIS:

  1. T’estalvies enfrontaments, que a la llarga només porten malestar, frustració, incomprensió i desesperació a totes les parts, nens i adults. Segur que et ve de 5 minuts més que acabi de jugar o prefereixi la dutxa al bany?

  2. El nen aprèn que les petites normes són flexibles. Viu en primera persona que la vida és flexible i canviant i que cal trobar maneres d’adaptar-nos-hi des del saber arribar a acords i no des de la imposició.

  3. Evita caure en el parany de “el fill no mana, què s’ha pensat!”: res més lluny de la realitat, el nen/a busca petites victòries que li donen un cert control sobre la seva vida, fet que el fa sentir més responsable, segur de sí mateix i autònom.

Ja ho saps! No es tracta de delegar la responsabilitat d’educar en els nostres fills però sí implicar-los en el procés, encara que sigui “vencent” en alguna petita norma!

Àngels Martí

No Comments

Post A Comment